Flow-festivaali ja ympäristöystävällisyys – mahdoton yhtälö?

Flow-festivaaleja on järjestetty Helsingissä jo vuodesta 2004 lähtien. Sitä kutsutaan yhdeksi Suomen suurimmaksi musiikki- ja kaupunkikulttuurifestivaaliksi. Ensimmäisenä festivaalipaikkana toimivat legendaariset VR:n makasiinit Helsingin ydinkeskustassa, mutta pitopaikkaa jouduttiin vaihtamaan Sörnäisten kautta nykyiseen Suvilahteen, jossa Flow-festivaalin rytmejä ollaan kuunneltu jo vuodesta 2007 lähtien. Kolmipäiväisen festivaalin tavoite on tarjota mahdollisimman laajasti erilaista musiikkia. Sen useilla lavoilla esiintyy monia indie-musiikin tähtiä, maailmanmusiikin huippunimiä ja suurimpia tähtiartisteja. Flow-festivaalien aikana voi myös nauttia maailmanluokan DJ-artistien soittamasta klubimusiikista.

Kaupunkikulttuuripuolta tuo esiin muun muassa konserttialueen visuaaliset taideteokset, taidenäyttelyt, pop up -näyttelypisteet, katuruokaravintolat ja baarit, joissa vierailija voi levähtää ja virkistyä. Festivaalialueella Suvilahden vanhalla voimalaitoksella on yli 40 ruoka- ja juomatarjoilupistettä.

Voimalaitoksen tunnelmallinen miljöö on vain lyhyen kävelymatkan päässä Helsingin keskustasta, jonka ansiosta festivaalivierailun voi helposti yhdistää rentoon turistimatkaan kauniiseen pääkaupunkiin. Flow on saanut neljä kertaa vuoden festivaali -palkinnon Musiikki & Median järjestämissä Industry Awards -gaalassa. Ikäraja festivaaleilla on 18 vuotta.

Vastuullinen Flow

Flow pyrkii toimimaan ympäristöystävällisesti ja huomioimaan sosiaalisen vastuun kaikessa toiminnassaan. Se on myös yksi maailman ensimmäisistä hiilineutraaleista festivaaleista. Festivaalin muodostama Sustainable Flow -vastuullisuusohjelma pyrkii saavuttamaan seuraavat tavoitteet: hiilineutraalisuus, vihreän sähkö, sataprosenttinen kierrätys, ympäristöystävällinen ruoka, lähitoimittajien ja julkisen liikenteen käyttö, Itämeren suojelu, yhdenvertaisuus ja turvallisuus, sekä saavutettavuus. Tavoitteiden saavuttamiseen festivaalin järjestävä Flow Festival Oy valitsee tarkasti yhteistyökumppaninsa, sekä osallistuu useisiin kansainvälisiin ja kansallisiin projekteihin. Tavoitteiden täyttäminen on haasteellista, sillä festivaaleilla vierailee vuosittain noin 80 000 kävijää.

Flow laskee vuosittain festivaalin jättämän kokonaishiilijalanjäljen, tehden samalla ympäristötöitä minimoidakseen sen aikana aiheutettuja päästöjä. Jalanjäljen mittaus tehdään joka kerta yhteistyössä Pöyry Consulting -yrityksen kanssa. Hiilijalanjälkeä on kompensoitu vuodesta 2009 kansainvälisin standardein varustetuin projektein. Viime vuosien aikana Flow-festivaalin hiilijalanjälki kompensoitiin kuivuudesta ja metsien hakkuusta kärsivän Zimbabwen Kariba REDD -metsänsuojeluprojektiin. Niin ikään ympäristötyönsä kehittämiseen Flow on käyttänyt vuodesta 2012 eteenpäin Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää, joka pohjautuu vastaaviin pohjoismaisiin ympäristöjärjestelmiin ja kansainvälisiin ympäristöjohtamisen standardeihin.

Vihreää sähköä uusiutuvalla dieselillä

Flow-festivaalien aikana tarvittava energiantuotanto hoidetaan yhteistyössä Nesteen kanssa. Neste MY uusiutuva diesel on uusiutuva, vähähiilinen ja biopohjainen. Se on valmistettu jalostetuista jätteistä ja tähteistä. Uusiutuvan dieselin käyttäminen vähentää kasvihuonepäästöjä jopa 90 prosenttia perinteiseen dieseliin verrattuna. Nesteen mukaan MY uusiutuva diesel on ominaisuuksiltaan jopa parempaa kuin tavallinen biodiesel niin ympäristön kuin moottorin suorituskyvyn kannalta. Sen ansiosta myös ilmanlaatu festivaalialueella on mieluinen, sillä se ei muodosta häiritseviä hiukkas- ja hajupäästöjä.

Uusiutuvan dieselin vierellä Flow-festivaaleilla käytetään ainoastaan EKOenergia-merkittyä sähköä, josta ei synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Sitä tuotetaan pelkästään uusiutuvista energianlähteistä. Lisäksi sähkön ostaja voi saada tietoa siitä, missä sähkö on tuotettu ja miten (aurinko, tuuli, vesi, biomassa, aalto, geoterminen). Kaikkien ympäristötoimien avulla vuoden 2018 festivaalien aikana pystyttiin vähentämään hiilidioksidipäästöjä jopa 9,8 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Lisäksi jätemäärät vähenivät 21 % edelliseen vuoteen verrattuna, vaikka kävijöitä oli päivittäin 3 000 enemmän verrattuna aikaisempaan.

Kierrätystä ja ympäristöystävällistä ruokaa

Festivaalin aikana muodostuneet jätteet pyritään uusiokäyttämään tai kierrättämään. Ne ohjataan pääsääntöisesti joko energiantuotantoon tai jätteiden uusiokäyttöön. Tällä tavalla pyritään vähentämään poltettavan sekajätteen määrää, ja samalla maksimoida biojätteen ja muiden uusiutuvien jätemateriaalien osuutta. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat festivaalin aikana käytettävät biohajoavat ruokailuvälineet.

Kierrätys huomioidaan myös alueen suunnittelussa, jossa pyritään hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan kierrätettyjä huonekaluja sekä kalusteita ja tekstiilivalinnoissa pitkäikäisiä materiaaleja. Vuoden 2018 Flow-festivaalien taidehankkeissa ja rakennuksissa käytettiin pelkästään ylijäämämaaleja.

Flow-festivaaleilla toimivia ruokamyyjiä ohjataan ja koulutetaan tarjoamaan ekologisia annoksia. Niiden pitää olla luomua ja erityisesti lähituotettua, puhtaista raaka-aineista valmistettua kasvispainotteista ruokaa. Myyjiä ohjataan tarjoamaan vierailijoille yhden Sustainable Meal -vaihtoehdon, jossa on kiinnitetty erityisen paljon huomiota eettisyyteen ja raaka-aineiden puhtauteen. Kaikkien Sustainable Meal -vaihtoehtojen joukosta asiantuntijaraati valitsee myös joka vuosi Sustainable Meal -voittajan. Vuoden 2018 festivaalien tilastoissa 48 prosenttia kaikista myydyistä annoksista oli vegaani- ja kasvisannoksia. Suosion takia lukumäärää pyritään kasvattamaan seuraavien vuosien aikana.

Flow suosii julkista liikennettä ja lähituottajia

Festivaalialue sijaitsee keskellä Helsinkiä, jonne on helppo saapua pyöräillen, kävellen tai julkisilla kulkuvälineillä. Muista festivaaleista poiketen Flow-festivaaleille ei kannata saapua autolla, sillä se ei tarjoa vierailleen pysäköintitilaa. Sen sijaan Flow-alueen vierellä on ilmainen pyöräparkki, jonne pyörän voi jättää koko festivaalin ajaksi. Sen lähelle pääsee hyvin helposti julkisilla kulkuneuvoilla, joiden vuoroja on lisätty aina tapahtuman ajaksi. Festivaalit suosivat lähellä tuotettuja tuotteita ja lähituottajia aina kuin mahdollista, eikä hankinnoissa suosita pitkiä välimatkoja.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat tärkeitä festivaalin ylläpitämiä arvoja

Festivaalien yksi tärkeä tavoite on se, että kaikilla kävijöillä on hauskaa. Jokainen on tervetullut festivaaleille riippumatta taustasta, ihonväristä, uskomuksista tai elämänkatsomuksesta. Alueella ei myöskään hyväksytä syrjintää millään tavalla. Festivaalihenkilökunnalta, kumppaneilta ja alihankkijoilta vaaditaan samanlaista arvomaailmaa. Flow on lupautunut myös yhdenvertaisen musiikkialan edistämiseen esimerkiksi Yhdenvertainen musiikkiala -hankkeen ja eurooppalaisen Keychange-aloitteen kanssa, jonka tarkoitus on edistää naisten asemaa musiikkiteollisuudessa. Sen takia Flow-festivaaleilla tullaan näkemään saman verran mies- ja naisartisteja vuoteen 2022 mennessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go Top