Helsinkiläiset indiebändit parrasvaloissa

Helsinkiä voisi kutsua melkeinpä Suomen musiikilliseksi keitaaksi. Sen monipuolinen musiikkiskene sisältää monia legendaarisia keikkapaikkoja, ja useat suosikkibändit ovat juuriltaan pääkaupunkiseudulta. Indiemusiikki ei ole poikkeus. Artistien lisäksi Helsinki on kotipaikka myös kotimaisille indiemusiikkiin keskittyneille levy-yhtiöille, kuten If Society ja Fullsteam.

Indiemusiikin ystävät pääsevät säännöllisesti kuuntelemaan huipputason kotimaisia bändejä ja uusia tulokkaita useilla klubeilla ja festivaaleilla. Sideways-festivaalit ja suuremmat Flow-festivaalit ovat monta vuotta nostaneet lavoilleen nousevia ja jo hohtavia tähtiä.

Tavastian lisäksi legendaarisia helsinkiläisiä keikkapaikkoja ovat muun muassa Semifinal, Nosturi, Korjaamo ja G Livelab. Suomalaisen indiemusiikin kirjo on laaja, ja se levisi Suomeen Yhdysvaltojen jälkeen vasta 1980-luvulla. Se on oma tyylisuuntansa, johon voi kuulua vaikutteita vaihtoehtoisesta rockista, folkista, rockista ja popista. Ennen indieartisteiksi kutsuttiin muusikoita, jotka julkaisivat musiikkiaan riippumattomien, pienten levy-yhtiöiden kautta. Nykyään käsite on laajentunut koskemaan myös täysin itsenäisesti tehtyä, omanlaatuista musiikkia. Juuri helsinkiläisillä bändeillä on ollut suuri asema suomalaisen indiemusiikin maailmanlaajuisessa suosiossa.

Rubik

Rubik kuuluu luultavasti kuuluisimpien ja menestyneimpien Helsingistä lähtöisin olevien indiebändien joukkoon. Sen edustama musiikkilaji on indierock ja taidepop. Vuonna 2003 perustettu bändi ehti julkaista kuusi albumia ja kaksi erillistä singleä, ennen kuin se julisti päättävänsä uransa vuonna 2013. Yhtyeen konserteissa lavalle nousi jopa kahdeksan ammattimuusikkoa, jotka esimerkiksi vaihtelivat soittimia keskenään. Juuri Rubikin antaumuksellinen lavaesiintyminen toi sille kiitosta musiikkimaailmassa. Tärkein hahmo Rubikissa oli yhtyeen laulaja ja lauluntekijä Artturi Taira.

Kymmenen vuoden toimintansa aikana Rubik ehti nauttia suomalaisittain suuresta menestyksestä. Se nähtiin esimerkiksi ainoana suomalaisena bändinä Primavera-festivaaleilla, ja se nousi lavoille myös muissa suurissa musiikkitapahtumissa, kuten Helsingin Flow:ssa, Tanskan Roskildessä ja Unkarin Szigetissä. Rubik ehti tehdä useita kiertueita Euroopassa ja jopa Yhdysvalloissa asti. Kaupallisen menestyksen lisäksi yhtye nautti suurta suosiota kriitikoiden keskuudessa. Se ehti saada uransa aikana muun muassa Teosto-palkintoehdokkuuden. Bändin viimeinen keikka nähtiin 20. joulukuuta vuonna 2013.

Siinai

Helsinkiläinen indiebändi Siinai julkaisi ensimmäisen levynsä, Olympic Gamesin, vuonna 2011, mutta neljästä helsinkiläisestä muusikosta koostuva yhtye perustettiin jo vuonna 2010. Perustajajäseniin kuuluvat Risto Joensuu, Matti Ahopelto, Saku Kämäräinen ja Markus Joensuu. Ryhmän ensialbumin teema on rakentunut muista indiemusiikista poiketen urheilun varaan. Kappaleihin haettiin erityisesti inspiraatiota olympialaisista, josta juontuikin albumin nimi Olympic Games. Instrumentaalista musiikkia esittävän Siinain kappaleita ei kuultu radioissa, mutta rock- ja pop-kriitikot valitsivat sen vuoden lupaavimmaksi bändiksi.

Toinen albumi, Supermarket, julkaistiin vuonna 2014. Tällä välillä yhtye julkaisi myös toisen levyn, Heartbreak Braveryn, kanadalaisen Moonfacen eli Spencer Krugin kanssa vuonna 2012. Supermarketissa on kahdeksan instrumentaalista kappaletta, jotka on nimetty hauskoilla nimillä, kuten Shopping Trance, Jonotus ja Smiling Cashier. Siinai jatkoi yhteistyötään Moonfacen kanssa ja julkaisi myös toisen yhteistyöalbumin, My Best Human Facen, vuonna 2016. Englantilainen Guardian valitsi sen viikon levyksi. Siinain kolmas oma studioalbumi, Sykli, julkaistiin vuonna 2017.

Underwater Sleeping Society

Underwater Sleeping Society on helsinkiläinen indierock ja pop-yhtye, jolla on juuret Riihimäellä. Yhtyeen musiikki on yhdistelmä tummasävyistä tunnelmaa ja ajattomia melodioita. Sitä on verrattu muun muassa Radioheadiin ja The Cureen. Yhtye perustettiin alun perin vuonna 1999, mutta se nousi indieyleisön tietoisuuteen vasta esikoisalbumillaan Future On A Plate vuonna 2004. Se sai laajasti positiivisista palautetta kaikilta merkittävimmiltä musiikkikriitikoilta. Bändin toinen albumi, All Other Lights Go Out, julkaistiin vuonna 2007.

Toinen albumi nousi heti Suomen virallisella listalla sijalle 13. Vuotta myöhemmin nähtiin kolmas pitkäsoitto, The Dead Vegas -albumi, joka äänitettiin Helsingin Suomenlinnassa. Sen ensipainos on luultavasti ensimmäinen niin sanottu VinylDisc, eli CD pyörii myös vinyylisoittimissa. Yhtyeen neljäs ja tällä hetkellä viimeisin pitkäsoitto, Instrumental Health Care, ilmestyi pitkän tauon jälkeen vuonna 2016, jonka jälkeen Underwater Sleeping Society keikkaili ympäri Suomea. Tällä hetkellä bändi työstää uutta musiikkia ja tekee välillä esiintymisiä.

The Holy

Helsinkiläinen The Holy perustettiin neljän nuorukaisen kostean jalkapalloillan päätteeksi vuonna 2014. Otteluiden jälkimainingeissa he kuuntelivat laulaja-kitaristi Eetu Henrik Iivarin demoja ja päätyivät lopulta treenikämpälle. Muista bändeistä poiketen The Holy:n voimakkaan soundin takana on kaksi rumpalia. Se on julkaissut tähän mennessä vain yhden pitkäsoiton, More Escher and Random Notesin, vuonna 2016. Albumi herätti kriitikoiden mielenkiinnon ja poiki sille yli 50 keikkaa. Musiikkialan ammattilaiset nimesivät The Holy:n yhdeksi vuoden 2017 kiinnostavimmaksi bändiksi.

French Films

French Films on helsinkiläinen indiebändi, joka on saanut nauttia merkittävästä ulkomaisesta suosiosta. Se perustettiin vuonna 2010 laulaja Johannes Leppäsen sooloprojektina, mutta siihen liittyi myöhemmin neljä uutta jäsentä. French Filmsin julkaisema neljän kappaleen EP, Golden Sea, ja myöhemmin esikoisalbumi Imaginary Future toivat sille merkittävää suosiota internetin musiikkisivustoilla. Kriitikot julistivat sen vuoden 2011 kiinnostavimmaksi bändiksi. Yhtye keikkailikin runsaasti ympäri Eurooppaa ja Japania, ja se voitti arvostetun EBBA-palkinnon. Vuonna 2017 bändi ilmoitti kuitenkin siirtyvänsä muiden projektien pariin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go Top