Kaiku Entertainment – Kaiku Recordings + Rähinä Records

Kaiku Enterntainment ja Rähinä Records ovat suomalaisille ainakin radioaalloilta tuttuja hittitehtaita ja levy-yhtiöitä. Vuoden 2018 alkupuolella yhtiöiden voimat yhdistyivät jonkin verran, kun Kaiku ja Rähinä solmivat yhteistyösopimuksen, jonka mukaan Rähinän artistien jakelu hoidellaan jatkossa Kaiku Entertainmentin kautta. Yhtiöiden yhteistoimintaan ei liittynyt tai liity yrityskauppaa, ainoastaan tiiviimpi yhtiö kahden niin sanotun indie-levy-yhtiön välillä. Tässä artikkelissa kerrotaan sekä Rähinän että Kaiun tarinaa ja pohditaan yhdistymisen vaikutuksia suomalaiseen musiikkikenttään nyt ja tulevaisuudessa.

Kaiku Recordings on musiikkilegenda Pekka Ruuskan vuonna 2007 perustama levy-yhtiö. Yhtiön tunnetuimpia artisteja ovat muun muassa Juha Tapio, Jukka Poika, Johanna Kurkela, Laura Voutilainen sekä teinisensaatio Tuure Boelius. Yhtiö on viimeisten vuosien aikana panostanut erityisesti uuteen ja nousevaan musiikkiin ja yhtiön biisinkirjoittaja- ja tuottajatallista löytyy muun muassa maan huippunimet Eppu Kosonen, Jurek sekä Saara Törmä. Rähinä Records on suomalainen rap-musiikkiin erikoistunut levy-yhtiö, jonka perustivat Fintelligensin nokkamiehet Kimmo Laiho ja Henrik Rosenberg vuonna 2003.

Kaiku Recordings

Pekka Ruuska on paitsi Rafaelin enkeli -hittibiisistään tunnettu suomalainen muusikko, myös pitkän linjan levy-yhtiötekijä ja musiikkialan vaikuttaja. Ruuska työskenteli tuotantopäällikkönä Warner Music Finlandissa peräti 13 vuoden ajan, kunnes perusti vuonna 2007 oman musiikkiyhtiön Kaiku Entertainmentin. Pohjoisrannassa sijaitsevaan kokonaisuuteen kuuluu levymerkki, musiikkikustantamo, äänitysstudio sekä musiikkituotantoyhtiö. Pekka Ruuskan johdolla yhtiö on viimeisten vuosien aikana kasvanut merkittäväksi indielevy-yhtiöksi ja Kaiku Entertainmentin tallista onkin viime aikoina noussut esiin monia mielenkiintoisia uusia artisteja.

Kaiku Entertainmentin tunnetuin artisti lienee ehdottomasti Juha Tapio, joka on Pekka Ruuskan pitkäaikainen yhteistyökumppani jo Warner Musicin ajoilta. Juha Tapion ensimmäinen levy julkaistiin Kaiun kautta vuonna 2011, ja ”Hyvä voittaa” -albumi oli samalla Juha Tapion ensimmäinen listaykkönen sekä tuplaplatinaa myynyt levy.

Levy-yhtiön tallissa on nykyisin runsas määrä eturivin suomalaisia artisteja ja ehkä mielenkiintoisin suuntaus on Kaiun tapa etsiä uusia artisteja. Yksi tällainen uusi aluevaltaus on tubettaja Tuure Boelius, joka julkaisee omaa musiikkiaan Kaiun kautta.

Rähinä Records

Rähinä Recordsin nimi juontaa juurensa jo vuoteen 1998 asti, jolloin ryhmään kuului Kimmo Laiho eli Elastinen, Iso H eli Henri Rosenberg sekä räppärit Andu, Tasis, Asa, Jussi Valuutta ja Uniikki. Varsinaista levy-yhtiötoimintaa ei kuitenkaan harrastettu ennen vuotta 2003, jolloin päivänvalon näki Rähinän ensimmäinen julkaisu, Kapasiteettiyksikön Itsenäisyyspäivä. Tämä merkitsi myös uuden alkua Rähinälle, josta oli viimein tullut levy-yhtiö. Aluksi julkaisutahti oli verkkainen, ensilevyn julkaisun jälkeen seuraava, niin ikään Kapasiteettiyksikön levy julkaistiin vuonna 2004.

Nykyisin Rähinä Records on jo todella kova tekijä suomalaisessa hip hop- ja rap-genressä. Yhtiölle ovat levyttäneet vuosien varrella muun muassa Fintelligens, Cheek, Uniikki, Redrama, Timo Pieni Huijaus, Spekti sekä monet muut suomalaisen räpin kestosuosikit. Rähinän toiminta on vuosien aikana myös laajentunut monelle muulle sektorille ja yhtiöllä on myös oma levytysstudio, oma elokuvamerkki Rähinä Films sekä keikkoja myyvä Rähinä Live. Nykyisin yhtiö on kuitenkin keskittynyt ydinliiketoimintaansa levy-yhtiötoimintaan ja luopunut ylimääräisistä rönsyistä.

Kaiku ja Rähinä yhdistävät voimansa

Ensikuulemalta melko perinteisestä musiikista juuriaan ammentavan Pekka Ruuskan ja Rähinän nokkamiehen Kimmo Laihon liitto tuntuu melko epätavalliselta, mutta koska maailma on täynnä yllätyksiä, tekivät nämä kumppanit liiton vuoden 2018 maaliskuussa. Yhteenliittymän tarkoituksena on Kaiku Entertainmentin verkkosivujen mukaan artistien ja yleisön parempi palvelu. Yhteenliittymään ei kuitenkaan kuulu yrityskauppaa, vaan yhteistyössä Rähinän uudet levytykset lisensoidaan Kaiku Entertainmentille. Rähinä jatkaa siis olemassaoloaan, mutta kaikki julkaisutoimintaa hoidetaan jatkossa Kaiku Entertainment -nimen alla.

Pekka Ruuskan ja Kimmo Laihon yhteistyöllä on pitkät, yli 20 vuoden mittaiset juuret. Kaiku Entertainmentin verkkosivujen mukaan Ruuska ja Laiho ovat vuosien varrella keskustelleet erilaisista yhteistyövaihtoehdoista ja viimein malli löytyi keväällä 2018. Yhteistyö ei sinänsä ole uutta, sillä Kaiku ja Rähinä ovat tehneet artistiensa kanssa yhteistyötä jo aiemminkin, joten uusi yhteistoimintamalli enemmänkin vahvistaa olemassa olevaa liittoa. Lisäksi yhteistyö tuo uuden, entistä vahvemman toimijan musiikkialalle, joka on Suomessakin isosti keskittynyt kansainvälisille toimijoille

Mitä Rähinän ja Kaiku Entertainmentin yhteistyö tarkoittaa?

Suomessa ja muuallakin maailmassa levy-yhtiötoiminta on keskittynyt isoilta osin niin sanotuille kolmelle suurelle levy-yhtiölle: Universal Musicille, Sony Musicille sekä Warner Musicille. Maailmalla tämä kolmikko hallinnoi musiikkimarkkinoista noin 60 prosenttia, mutta Suomessa kolmen suuren hallussa on peräti yli 90 prosenttia maan musiikkimarkkinoista. Siksi pienten levy-yhtiöiden yhdistyminen on tärkeä voimavara kamppailussa suuria vastaan. Suurin pienistä levy-yhtiöistä on Playground Music vajaan kuuden prosentin markkinaosuudella. Kaiku ja Rähinä nousevat varteenotettavaksi haastajaksi kolmen suurimman jälkeen isojen pienten levy-yhtiöiden kategoriaan.

Yhteenveto

Kaiku Entertainment eli Kaiku Recordings ja Rähinä Records muodostavat mielenkiitoisen toimijan Suomen musiikkikentälle. Kimmo Laihon ja Pekka Ruuskan yhteenliittymän tuloksena tulemme takuuvarmasti näkemään uusia aluevaltauksia ja mielenkiintoisia uusia tulokkaita, kun samassa tallissa on tulevaisuudessa esimerkiksi Rähinän Nelli Matula sekä Kaiun Tuure Boelius. Vaikka taustalla ei olekaan yrityskauppaa, on yhteenliittymällä ja yhteistyöllä varmasti pidempiaikainen suunnitelma, joka varmasti vahvistaa kahden yhtiön asemaa pienenä, mutta kasvavana toimijana monikansallisten levy-yhtiöiden vallan ja markkinaosuuden puristuksessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go Top