Keikkapaikkojen huiput Helsingissä

Säveltäjien tekijänoikeustoimisto Teoston teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten musiikkimaku on hyvin laaja-alaista. Kaikkien suomalaisten suosimaa musiikkia on suomenkielisen pop- ja rockmusiikin ohella englanninkielinen pop. Vanhimmat vastanneet ikäryhmät suosivat juuri noita musiikkityylejä, mutta nuorten, 16-24 vuotiaiden, suosikkigenret ovat hip hop, rap sekä elektroninen musiikki. Helsinki on tänä päivänä yksi Euroopan elektroniseen musiikkiin keskittyneiden teknoklubien pääkaupungeista. Etenkin Kallion ja Vallilan perinteisille teollisuusalueille avatut valtavat elektromusiikkiklubit houkuttelevat ulkomaalaisia huippuesiintyjiä. Helsingin parhaat keikkapaikat ovat kuitenkin suosittuja esiintymispaikkoja kaikkien genrejen muusikoille.

Kun sanat Suomi ja musiikki yhdistyvät samassa lauseessa, on monelle ensimmäinen mielikuva metallimusiikki. Helsingissä on ollut metallikansalle vuosikymmeniä omat baarinsa ja live-musiikkiklubinsa, onhan metallimusiikki laajemmin käsitettynä aivan oma kulttuurinsa. Maagiset mitat saavuttaneen HIM-yhteen vuotuinen Tavastian keikka uudenvuodenaattona on ollut monelle suomalaiselle ja ulkomaalaiselle metallimusiikin fanittajalle vuoden todellinen huipentuma.

Helsingissä on myös aina kukoistanut eloisa jazz-kulttuuri ja suomalaiset jazz-muusikot ovat saavuttaneet suurta suosiota ympäri maailmaa. Helsingissä on useita jazz-klubeja muiden keikkapaikkojen ohella monipuolista valikoimaa täydentämässä.

Perinteiset rock-klubit

Helsingin keikkapaikoista legendaarisin on Tavastia. Tavastia on live-keikkojen itseoikeutettu kuningas. Sinne pääsystä haaveilevat niin fanit kuin artistitkin. Tavastia on perustettu jo 70-luvulla, ja se on yksi koko Euroopan vanhimmista, jatkuvasti toimineista klubeista. Alunperin klubilla soitettiin niin rockia, discoa kuin jazziakin, mutta 80-luvun jälkeen Tavastialla on soinut vain rock. Klubi onkin kaikin puolin täydellinen keikkapaikka juuri rock-yhtyeille. Se ei ole liian suuri eikä liian pieni ja on lisäksi ulkoasultaan riittävän rouhea ollakseen rock-uskottava.

Semifinal on pienikokoinen rokkimesta, joka on pitänyt majaa Tavastian alakerrassa vuodesta 1993. Se tunnetaan Tavastian pikkusiskona. Tavastialle mahtuu seitsemänsataa kuulijaa, kun taas Semifinalin kapasiteetti on sataviisikymmentä. Tavastialla soittavat starat, Semifinalissa tulevat tähdet. Semifinalissa on intiimimpää underground-menoa, mutta äänitarkkailu on samaa huippuluokkaa kuin yläkerrassa. Semifinal on pieni klubi, ja tunnelma siellä on samalla kertaa sekä tiukka että henkilökohtainen. Nousussa oleville bändeille Semifinal on kelpo paikka ottaa kunnolla kontaktia yleisöön.

Uuden sukupolven klubit

Euroopan klubeja on pantu paremmuusjärjestykseen, ja helsinkiläinen Kaiku on rankattu 25 parhaan joukkoon. Kaiku tunnetaan monipuolisesta musiikista ja hienosta klubitunnelmasta. Kaikun lauteilla saa nähdä uusimpia kotimaisia ja kansainvälisiä esiintyjiä. Oli kokoonpano mikä hyvänsä, on Kaikussa tunnelma huipussaan. Kaiku on Berliini-henkinen, hipstereiden suosima klubi ja se panostaa elektroniseen musiikkiin. Kaikussa on usein vierailevia DJ:tä, jotka edustavat sekä suomalaista että kansainvälistä huippua. Koska Kaiku on helsinkiläisen hipsterikulttuurin koti, kannattaa musiikin ohella kiinnittää huomiota myös väen vaatetukseen.

Vallilan teollisuusalueen sydämessä sijaitsee Helsingin keikkamaailman kruununjalokivi Ääniwalli. Klubikeikoilla sekä sisällä että kesällä myös ulkona, kuuluu tarjontaan pääosin teknoa ja elektronista musiikkia, mutta tämän lisäksi siellä voi kuulla niin räppiä, black -metallia kuin 23 tunnin maratonbileitäkin monenlaisine live-esiintyjineen. Ääniwalli on samaa perhettä Kaiku-klubin ja Kuudennen linjan kanssa: niillä kaikilla on sama omistaja. Kuudennen linjan tarjontaan kuuluu rutkasti vaihtoehtoista rokkia, mutta paikka on ehdottomasti parhaimmillaan räppikeikoilla. Niin kotimaiset kuin kansainvälisetkin esiintyjät soveltuvat hyvin Kutosen lavalle.

Isommalle porukalle

Töölön Kulttuurikeskus Korjaamo on vanhanaikaisen viehättävä rakennus, joka on osa Helsingin historiaa: vanhan ratikkakorjaamon sisään mahtuu myös sporamuseo. Erityisesti sen live-musiikki vetää ihmisiä puoleensa. Esiintyjät voivat nousta lauteille joko Vaunusalissa, Kulmasalissa tai Vintillä. Tilat mukautuvat esiintyjän mukaan, rokkarit, soul-sielut sekä akustiset herkistelijät löytävät kaikki paikkansa. Korjaamon keikoilta löytyy kiinnostava sekoitus nousussa olevia kykyjä ja jo paikkansa löytäneitä artisteja. Korjaamolle myönnettiin Pohjoismaisen Kulttuurirahaston Puls-apuraha ja sen lavoille onkin noussut paljon pohjoismaalaisia artisteja.

Helsingistä löytyy kaksi muusikkojen itsensä perustamaa keikkapaikkaa. Hietalahdessa sijaitseva Nosturi perustettiin vuonna 1999, ja sen taustajoukkona on ansioitunut Helsingin Elävän Musiikin Yhdistys. Nosturi ei ole yhden genren paikka, vaan siellä saa nauttia live-musiikista rockista hiphoppiin. Nosturissa on tilaa 900 hengen yleisölle ja keikkailemaan tulevat niin suomalaiset kuin kansainvälisetkin nimekkäät artistit.

Muusikkojen liiton perustama liveklubi G Livelab on myös korkeatasoinen keikkapaikka genrestä riippumatta. Tila on kehitelty kaupunkielementeistä mutta live-esiintyminen edellä: äänentoisto on ensiluokkainen.

Hämyistä jazzia

Helsingin jazz-kulttuurin kehto on Etu-Töölössä sijaitseva Storyville. Storyville on kutsunut jazzin ystäviä Suomesta ja ulkomailta jo 90-luvulta asti. Joka viikko vähintään neljä tyylilajin kotimaista tai ulkomaista kermaa edustavaa jazz-orkesteria kiipeää Storyvillen estradille esiintymään ja improvisoimaan. Jazzia soitetaan klubilla tyylilajin laidasta laitaan. Storyvillen viihtyisä yläkerta tuo mieleen viinibaarin, jossa lasillisen siemailun ohessa voi nauttia hyvästä musiikista. Alakerrassa odottaa New Orleans-henkinen kellariklubi lavoineen. Vanhaan hiilikellariin rakennetussa live-klubissa on ainutlaatuinen, hämyisen tunnelmallinen jazz-klubin henki.

Helsinki, klubien keidas

Suomalaisten rakkaus musiikkiin näyttäytyy Helsingissä parhaimmillaan. Helsingistä löytyy kiinnostava ja monipuolinen musiikin tarjonta, joka tarjoaa mahtavia live-elämyksiä niitä etsiville. Helsinkiläinen musiikkielämä on viimeisten kymmenen vuoden aikana kokenut suuren muutoksen. Perinteisten klubien rinnalle on auennut lukuisia uuden sukupolven kulttuuriklubeja, jotka tarjoavat paljon muutakin kuin pelkän esiintymislavan. Tällaisen uuden sukupolven viihtymispaikan voisi löytää mistä tahansa Euroopan suurkaupungista. Haluaa sitten pogoilla punk-bändin tahdissa, reivata elektromusiikkibileissä huippu-DJ:n tahdittamana tai siemailla viiniä jazzklubilla, löytyy Helsingistä keikkapaikka jokaiseen makuun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go Top