Tavastia – moneen menoon

Tavastia-klubi on legendaarinen Helsingin keskustan alueella sijaitseva keikkapaikka rock-, pop-, punk- ja indie-esiintyjille laajalla skaalalla. Paikka on ollut niin esiintyjien kuin yleisönkin suosiossa perustamisestaan lähtien 70-luvun alusta alkaen. Klubin tiivis tunnelma takaa uskomattoman grooven pienemmälläkin yleisöllä. Aivan pientä yleisöä ei klubilla kuitenkaan tavata – tämä Suomen rock-mekaksi muodostunut esiintymispaikka on noussut upeilla esiintyjälistoillaan maan keikkapaikkojen aateliin bändien himoitessa paikkaa lavalta. Se tarjoaa monille aloitteleville artisteille kiintotähden, jota kohden pyrkiä.

Tavastia-klubin historia alkaa 70-luvulta, jolloin tiloissa vaikuttanut tanssipaikkana toiminut Hämis päivittyi hiljalleen 70-luvun alkuvuosien aikana nykyään tunnetuksi rock-klubiksi. Alkuvuosina klubi toimi muutaman kerran viikossa ja tuttuja Hämiksen tanssejakin jatkettiin, ja rock raikasi diskomusiikin rinnalla vielä pitkään. 60-luvun lopussa vapautunutta keskiolutta pidetään yhtenä klubin alkuaikojen suosion nostattajana. Helsingissä oli tuolloin vielä keikkapaikkoja, jossa keskiolutta ei tarjottu lainkaan. Markkinarako anniskelualueen ja keikkapaikan yhteenliittymänä löysi pian sittemmin vakiintuneen käyttäjäkunnan, unohtamatta joka vuosi syntyviä uusia tulevaisuuden rokkareita.

Alkuaikoja krokotiilirokin tahtiin

Tavastian 70-luvun alun yhteiselo Hämiksen kanssa sujui mainiosti, mutta nerokas ruohonjuurimarkkinointi auttoi klubin suosiota ja muokkasi ajan saatossa suomalaisen musiikkiskenen muotoa rock-henkisemmäksi. Tavastia-klubin historiikissa kerrotaan, kuinka Raittisen Jussin Tavastia-versio kuuluisasta crocodile-rock-kappaleesta saatiin soimaan RAY:n jukebokseihin – ja tätä myöten pitkin Helsingin ravintoloita. Muutamalla kolikolla Tavastiaa mainiosti mainostava kappale saatiin soimaan eri ravintoloihin koko illaksi, ja tätäkös käytettiin hyväksi! Osaavissa käsissä salamamarkkinointi auttoi luomaan helsinkiläisille ainutlaatuisen korvamadon ja muurasi klubin suosion ensimmäisiä kivijalkoja.

Mainostempauksen jälkimainingeissa Tavastiasta muodostui rock-väen kantapaikka. Iskelmä ja perinteinen viihdemusiikki vaimeni hiljalleen, ja vuosikymmenen puoliväliin päästyään Tavastia oli ominut paikan omakseen myös ihmisten mielissä. Enää ei menty Hämikselle tansseihin, vaan Tavastialle rokkaamaan.

Rockin lisäksi Tavastialla soi alkuaikoina myös nimekkäiden esiintyjien jazz-karkelot sekä myöhemmin punk-aallon vyöryessä myös anarkismin airuiden ainutlaatuinen äänimaailma. Kuten mikä tahansa menestynyt yritys, on Tavastia-klubi onnistunut uudistamaan itsensä kysynnän muuttuessa. Esimerkiksi lamavuosien grunge sopi Kampin hämyiseen rokkiklubiin kuin nahkahousut Jim Morrisonille.

Oiva sijainti

Tavastia-klubi sijaitsee Helsingin Kampissa tien toiselle puolelle noussutta hotelli Simonkenttää vastapäätä presidentillisessä osoitteessa Urho Kekkosen katu 4-6. Helsingin Kamppi on kehittynyt kantakaupungin ylemmän keskiluokan asuinalueeksi, mutta muutos on tapahtunut verrattain lähiaikoina kaupungin laajentuessa. Aikoinaan Kamppi on ollut köyhälistön ja työväen aluetta, missä ilolinnut lauloivat ja salakapakat kukoistivat kieltolain aikaan. Junantuoma voi hyvällä omallatunnolla verrata Tavastian syntyaikojen Kamppia Kallion alueeseen, jota nykyään pidetään Helsingin trendikkäimpänä alueena hipstereineen ja vanhojen tehdasrakennusten kolkon ulkokuoren peittämine lattekahviloineen.

Tavastia-klubia on kehuttu jopa maailman parhaaksi rokkiklubiksi – eikä syyttä. Epäpyhä yhdistelmä muinaista köyhälistön asuinaluetta ja siveetöntä rock-musiikkia on luonut täysin ainutlaatuisen kokemusmaailman vierailijoilleen, joita onkin riittänyt ympäri maailman. Helsingissä vierailleiden maailmantähtien kerrotaan odottaneen klubille pääsyä tärkeimpänä nähtävyytenään.

Tavastian sijainti kaupungin ydinkeskustassa on myös eurooppalaisittain verrattain ainutlaatuista, ja se mainostaa olevansa yksi vanhimpia rokkiklubeja Euroopassa. Yksikin näistä erityisyyksistä saattaisi olla riittävä saamaan klubin kuin klubin kartalle, mutta nämä kaikki yhdessä ovat nostaneet Tavastian jopa maailmankartalle.

Tavastian merkitys kotimaisessa pop-kulttuurissa

Tavastian merkitys suomen rokkihistoriassa ja Suomen pop-kulttuurissa yleisestikin on kiistattomasti suuri. Aiemmin mainittuna uusien yhtyeiden johtotähtenä ja päämääränä se toimii upeana tehosekoittimena, jossa uusi ja vanha kohtaavat. Kerrotaan, että jokaisella suomalaisella yhtyeellä on kaksi erityistä hetkeä: ensimmäinen Tavastian keikka sekä ensimmäinen loppuunmyyty Tavastian keikka. Ajatus on helppo uskoa. Tavastia onkin muodostunut käsitteeksi itsessään, joka määrittää yhtyeen tason ja suosion määrän; onko se soittanut Tavastialla vaiko eikö, tai yhtye ennen ja jälkeen Tavastian.

Tavastia esiintyy suomalaisissa elokuvissa ja kulttuurissa muutoinkin alleviivaten sen merkitystä esiintyvälle taiteelle koko maan osalta. Tämän ylemmäs on suomalaisessa yhtyemaailmassa vaikea päästä. Toki Cheekin stadionkonsertti on ainutlaatuisuudessaan ennen näkemätöntä Suomessa, mutta yleisenä mittarina ja määreenä Tavastia toimii itsessään. Seuraavana onkin sitten vuorossa Euroopan ja koko maailman valloitus sekä nimmarilla varustettu kuva Tavastian seinälle Hanoi Rocksin bändikuvan viereen. Sitten ei enää puutukaan kuin oma sivu Suomi rockin historiikkiin ja/tai oma elokuva – kuten esimerkiksi Apulanta juuri teki.

Tavastian klubit

Lauantaidisko on jo perinne! Tavastia alkoi järjestää huippusuosittuja Tavastian Lauantaidiskoja syyskuussa 2009. Tavastian Lauantaidisko tarkoittaa sitä, että läheltä ja kaukaa saapuva tanssikansa pääsee nauttimaan dj-vetoisista pop-, rock- ja indie-biiseistä illan keikkojen jälkeen. Lauantaidisko alkaa hieman ennen puoltayötä ja jatkuu puoli viiteen saakka, jolloin jo kaikkien silmiä painaa ja jalkoja väsyttää. Ekstraa tästä diskosta ei tarvitse maksaa – illan keikkalippu oikeuttaa jäämään bailaamaan aamuun asti. Jos satut vielä ostamaan lipun ennakkoon, pääset Tavastialle sisään jonon ohi.

Aukioloajat ja muuta tärkeää

Tavastia aukeaa keikkailtoina eli su–to kello 20. Illan päätähtenä oleva bändi alkaa soittaa yleensä kello 21, jatkuen keskiyöhön saakka. Tämä vaihtelee paljon, joten kun haluat täsmällistä tietoa juuri sinun keikkasi kelloajoista, kannattaa tarkistaa Facebookista saman päivän aamuna. Perjantaina on monesti myöhäiskeikkoja, ja Lauantaidiskon takia bändit lopettavat soittamisen lauantaisin kello 23.30. Bändin jälkeen puikkoihin astuu dj. Liput Tavastialle ostetaan esimerkiksi lippupalvelu Tiketin verkkokaupasta. Saavuttuasi paikalle sinua palvelee Tavastian narikkapalvelu muutaman euron hintaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go Top