Tervetuloa urbaanin kaupunkikulttuurin kotikortteliin!

Tervetuloa kaupunkikulttuurin kotiin! Tällä sivustolla välitämme sinulle rakkautemme kaupunkikulttuuria kohtaan ja kerromme kaiken sen, mitä haluat siitä tietää. Hallussamme ovat muuan muassa Helsingin parhaat keikkapaikat — niin legendaarinen Tavastia kuin uudemmatkin tuttavuudet — ja kaupungin viileimmät tapahtumat aina massiivisesta Flow’sta idyllisiin puistokonsertteihin. Keskitymme erityisesti musiikkiin osana pääkaupunkiseudun kulttuuria ja kerromme myös, missä kaikkialla pääkaupunkiseudulla musiikkia voi opiskella.

Oletko jo päässyt osaksi kaupunkifestivaalien uniikkia ja yhteisöllistä tunnelmaa? Jos olet, tiedät mistä puhumme! Jos et, niin artikkeliemme jälkeen varmasti palat halusta päästä mukaan. Tässä artikkelissa kerromme hieman yhdestä sivuston ydinteemoista, kaupunkifestivaaleista. Oli musiikkimakusi, tyylisi ja taustasi mikä tahansa, löytyy pääkaupunkiseudun jatkuvasti vahvistuvasta kulttuuritarjonnasta sinulle varmasti oma paikka, jossa voit paitsi nauttia musiikista, myös tutustua muihin sieluntovereihin. Hyppää mukaan kaupungin kaduille!

Kun keskustelemme festivaaleista Suomessa, ajattelemme ensin helposti vain perinteisiä festaripaikkoja esimerkiksi Ruissalossa, Himoksella tai Raumanmerellä. Suurimman osan huimista yleisömääristään ne keräävät muualta kuin lähiseuduilta, mutta kaikki eivät halua lähteä kaupungista muualle juhlimaan ja näkemään lempiartistejaan, eikä kaikkia myöskään innosta teltan pystyttäminen. Uudenlaisen tarpeen ovat huomanneet myös tapahtumajärjestäjät, sillä kaupunkifestivaalit ovat lisääntyneet runsaasti viime vuosina. Toki varsinkin Helsingin kaduilla ja kortteleissa on aina järjestetty tapahtumia, mutta lähimenneisyydessä niiden määrä on lisääntynyt entisestään, mikä on myös monipuolistanut kaupunkifestarien kenttää.

Vaikka Suomessa on monia hienoja ja vetovoimaisia paikkoja, on myönnettävä, että kaupunkikulttuuri on aivan omanlaistaan nimenomaan pääkaupunkiseudulla. Rakas pääkaupunkimme on vetänyt kulttuuriväkeä puoleensa jo pitkään, mikä näkyy ja kuuluu sen ulottuvilla erityisesti kesäisin, mutta myös muina vuodenaikoina.

Helsingin ilmaiset kaupunkifestivaalit

Helsingin voi hyvällä syyllä nimetä kaupunkifestarien kodiksi Suomessa, sillä siellä järjestetään paljon ilmaisia tapahtumia. Yksi ilmaisten tapahtumien kruununjalokivistä on Kallio Block Party, joka järjestetään vuosittain elokuussa, vuonna 2018 Hakaniemenrannassa. Kadut valtaava festari tarjoaa valtavan määrän vaihtoehtomusiikkia eri genreistä sekä monenlaista muuta tapahtumaa, myös lapsille.

Maailma kylässä on poikkitaiteellisten kaupunkifestarien vanha tuttu, jota on järjestetty toukokuun lopussa jo vuodesta 1995. Sen teemana on ”Maailman puolesta”, ja vuoden 2019 festivaalin aihe on ilmastonmuutos. Maailma kylässä -tapahtumaa järjestetään myös monissa muissa suurissa kaupungeissa.

Kaupungin ja muiden suurten toimijoiden lisäksi tapahtumia järjestävät yhä enemmän myös pienemmät itsenäiset yksiköt, jotka kritisoivat nykyajan kulutuskeskeisyyttä: yhteistä tekemistä voi löytää myös pienemmällä budjetilla. Esimerkiksi uusi vaihtoehtomusiikkia esiin nostava Beats & Greens -festivaali järjestettiin Pasilan veturitalleilla ensi kertaa elokuussa 2018.

Helsingin maksulliset kaupunkifestivaalit

Myös kaupallisilla toimijoilla on luonnollisesti oma paikkansa kaupunkifestivaalien kasvavassa kentässä. Suurimman ja merkittävimmän paikkaa pitää Flow Festival, joka kokoaa samanmielisiä Suvilahteen elokuisin — siitä löydät oman artikkelinsa tältä sivustolta. Muita merkityksellisiä festareita Helsingissä ovat muun muassa Sideways, Tuska ja Weekend Festival, joilla kaikilla on jo omat juurensa ja vakiintuneet paikkansa kaupunkilaisten sydämissä.

Sideways tuo Töölöön vuoden kuumimmat artistit Suomesta ja ulkomailta ja panostaa myös monipuoliseen ruoka- ja juomatarjontaan. Festivaali sisältää paljon alueohjelmaa bissejoogasta stand uppiin ja taidenäyttelyihin. Sidewaysia pidetään ”uutena Flow’na” tämän kasvettua jo megaluokan mittasuhteisiin. Suvilahdessa järjestettävä Tuska pitää raskaan musiikin puolta, siinä missä moni muu festivaali vähentää raskaan rockin tarjontaa runsaasti ja päätyy jopa poistamaan rock-liitteen nimestään. Weekend Festival panostaa erityisesti elektroniseen musiikkiin ja kerää huippunimillä runsaasti yleisöä Hietaniemen uimarannalle.

Espoon ja Vantaan kaupunkifestivaalit

Koska Helsinki on pääkaupunkiseudun itseoikeutettu sydän, jonne muualtakin on helppo tulla, järjestetään monet tapahtumat siellä, vaikka järjestäjät olisivat ympäryskunnistakin. Siitä huolimatta myös Espoo ja Vantaa saavat ansaitusti osansa. Iskelmäkesä-kaupunkifestivaali järjestettiin Suomessa vuonna 2018 kolmannen kerran kahdeksassa kaupungissa, joista Espoo oli yksi — voitaisi kai puhua jo pienestä kiertueesta. Tapahtuman nimen mukaisesti artistit edustavat enemmän perinteistä populaarimusiikin lajia, iskelmää. Nimekkyyttä ei esiintyjäjoukosta puutu, sillä vuonna 2018 Espoossa kuultiin muiden muassa Lauri Tähkän, Arttu Wiskarin ja Jari Sillanpään ikivihreitä.

Vantaalla puolestaan Tikkurila Festivaali juhli 5-vuotissyntymäpäiväänsä, jota tähdittivät monet kotimaan suurimmista suosikeista. Huomionarvoisesti Tikkurila Festivaali siirtyi menneenä kesänä myös Suomessa harvinaiseen mutta kansainvälisiltä areenoilta tuttuun cashless-maksutapaan, jossa käteinen tai kortti eivät enää käy, vaan festivaalialueen maksut tehdään ennakkoon ladatulla rannekkeella.

Festivaalit kaupunkikulttuurin keskiössä

Kuten varmasti huomasit, ehdittiin tässä artikkelissa raapaista mittavaa kaupunkifestivaalien kirjoa vain pinnalta. Mainitsematta jäivät monet maininnan arvoiset tapahtumat, kuten Ihana Helsinki, joka avaa kesän toukokuisin paitsi musiikkiesityksillä myös upeilla kukkasommitelmilla. Helsingissä yksinkertaisesti järjestetään tapahtumia niin paljon, että niitä kaikkia on mahdotonta saada mahtumaan yhden otsikon alle — mikä on tietenkin pelkästään hyvä asia!

Kaupunkifestivaalit edustavat sitä ajattelutapaa, ettei esiintyjiä ole pakko lähteä katsomaan kauas ja sulkeutua festivaalin ajaksi leirintäalueen ja festivaalialueen välimaastoon, vaan voi nauttia kaupunkikulttuurista ja lähteä sen jälkeen kaupungille tai vaikka nukkumaan omaan kotisänkyyn.

Jos kiinnostuit aiheesta, tutustu siihen lisää tällä sivustolla, kaupunkien sivustoilla ja sosiaalisessa mediassa. Ympäri vuoden järjestetään pääkaupunkiseudulla taas huikeita ja tapahtumantäyteisiä festivaaleja, joihin olet lämpimästi tervetullut, kuten tälle pääkaupunkiseudun kaupunkifestivaaleille omistautuneelle sivustollemmekin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go Top